Внесохме законопроект, който въвежда ограничения за нови шофьори. Това заяви депутатът от Продължаваме

...
Внесохме законопроект, който въвежда ограничения за нови шофьори. Това заяви депутатът от Продължаваме
Коментари Харесай

Млади водачи да не шофират между 22.00 и 06.00 и да не карат коли над 120 конски сили

" Внесохме законопроект, който въвежда ограничения за нови шофьори ". Това съобщи депутатът от " Продължаваме промяната - Демократична България " и някогашен министър на електронното ръководство Божидар Божанов в страниата си във фейсбук.

" Получих информация от Министерство на вътрешните работи за тежките произшествия (с убити и ранени) с присъединяване на нови водачи (взели брошура преди по-малко от две години).

13% от злополуките са с присъединяване на нови водачи, както и 25% от злополуките сред 22ч и 6ч (т.е. по тъмно). Т.е. през нощта злополуките са два пъти междинното. И то при много по-малко нощен трафик.

Това удостоверява мнението на специалисти и практиката в други страни за налагане на определени ограничения.

Затова внесохме законопроект, който вкарва следните ограничения за нови водачи (но до 1 година след взимане на книжка): без право да карат по мрачно (между 22 и 6) и без право да карат коли над 90 kW / 120 конски сили (което е малко под междинната мощ в Европейски Съюз, т.е. разрешава каране на естествена кола).

Въвеждаме и друга граница на допустимост за алкохол в кръвта на новите водачи - до 0.1, а не до 0.5. Когато нямаш опит, нямаш право на опити даже " единствено с една бира ".

Други хрумвания за ограничения отпаднаха, тъй като данните не потвърдиха техния смисъл. Контролът също ще бъде основен, само че хубавото е, че може отчасти да бъде автоматизиран даже с наличните камери.

Разбираме, че мерките може да са непопулярни и могат да ядосат някого. Всяко ограничаване води до това. Но от позиция на спасяването на животи, би трябвало да се подходи със цялост от мерки и тези мерки да са подкрепени с данни. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР